Saturday, January 22, 2011

Thursday, December 2, 2010

ya buk!baik ibu!




slm.geng, pa kabau?




di kempatam cuti ini sempat la saye menjaga adik2 sepupu kerana bibik2 mak sedare saye sorang lari dan sorg lagi dberi cuti balik indon. kepenatan melayan karenah mereka dsamping menguruskan kerja2 rumah (masak,kemas dan sbgainye) membuatkan saye menghayati perasaan mereka ni. memerhatikan kembali bibik2 yang pernah hadir dalam hidup ni.bukan x betah buat kerja2 ni d rumah sendiri tapi kalau di rumah, xnak buat skrg xpelah sambung sat g, esok2 ke atau alahh xya buat la...(:P). hehe.korang pun biase kan...hihi.




BIBIK @ ORANG GAJI @ PAH BEDAH


kebanyakan kes-mereka ni mula kijo start dari awal pagi dan kalau mereka x tido x rehat la mereka...menguruskan anak2,kemas rumah,masak,gosok baju, hanto anak2 g skola dan sbgainyer.kesian tengok dorg ni.penat tau 24jam x 7 hari. bile cuti nye? sbgai majikan kita akan rase die mmg layak buat semua tu.yola.aku da brabis rm8000 untuk dapatkan ko n rm600 setiap bulan aku kene bagi kat ko...so, buat la kijo ko....dah tu mmg kijo ko. tapi dsebalik tu, mesti kite juge terdetik kan yg mereka ni bukan nye robot yang bleh terus bkerja tanpa henti. mereka perlukan rehat,kasih sayang,belaian seperti mane jugak kite.yola, kita juga nak majikan kita layan kite gitu...kalau x aku rela resign! tapi kene pkiq bnyk kali.skrg susah nak cari kerja.hehe. dgn sifat kemanusiaan kita cuba fahami mereka.




fahamila...


1.bg mereka rehat.


macam2 saranan yang kerajaan bg antranya bg bibik cuti 1x seminggu. majikan x percaya nak lepaskan bibik.nanti lari kang...cane?salah seorang mak sedara saya dah apply cara ni.lama gak dia bina kepercayaan n kesalingan antara dia n bibiknye. dan akibatnye, saye kene tlg jage spupu2 skrg.hehe.bibik pulang ke indon sih...mula2 dia bg cuti masa2 hari penting like raye untuk dia bkumpul bsama-sama fmly indon yang lain. x lari pun....




2.bibik bukan hamba abdi.


bukan semua kerja bleh terus lepas kat beliau like urusan anak2.papamama kene buat sesuatu jugak untuk mereka.nanti kang anak2 lbih sayang bibik da cemburu...dan kene melatih anak2 buat kerja jugak.ni x gosok baju bibik, masak bibik,kemas rumah bibik menjdikan anak2 kite x reti pape @ PEMALAS. cane dorg nak berdikari. dsmaping meringankan tugas bibik, dapat jugak didik anak2.




setakat nilah celoteh bibik ini buat mase ni...


akhir kata, sayangilah,hormati n fahamilah bibik @ orang gaji sbnarnye bukan nak spesifik untuk bibik2 d rumah tapi untuk semua mereka2 yang bkerja tanpa henti...huhu.sape ye?fikir2 kanlah...jangan la smpai teruk mereka2 ni didera seperti nirmala bonat dan terbaru sumiarti. mungkin shbt2 bakal memiliki bibik. saye x prefer sbob rase susah nak jage aurat dan macam2 perkara lagi.








Sunday, August 22, 2010

jawapan-ong gedik gedek...


slm.geng.....

jawapannya,
katak popeye...dia makan spinach n then jadi kuat so boleh la angkat pokok derian tu...
atau
katak yang dicium perempuan...bertukar....jadi prince...hehe
ape lagi...dia angkat la pokok derian tu seterusnya buat pengat derian...
hahaha

ni soklan motivasi...
katak yang pekak....nape???sbob bile dia pekak,dia x hirau kan ckp2 org skeliling n teruskan usaha dia untuk angkat pokok derian tu...lama kelamaan dia berjaya juge dgn izinNya...

penagajaran:
kadang2 kita kene pekak kan telinga n jgn pkiq sgt pe yg org len kata...ia boleh menurunkan smagat kite lagi2 lau kita rase pe yg kita buat tu betul...nak ikut cakap semua orang,x bergerak la kita..trust yourself deh...even its takes time because a journey begins with one steps...kalau x mulakan 1st step gane nak ke depan...last but not least,usaha kita tu yg penting even hasil nya x sebarapa...ada juga ganjaran di sisi NYA.
Practically,maybe masa kiat study org ckp kita ni rajin sgt...biar la mmg kene rajin pun
lau kita lam kijo dakwah ni pulak...org ckp kita ni baik sgt la..bio la mmg kene jd baik
lau penampilan kita lain,menutup aurat atau mgamalkan pmakaian muslim muslimah org kata alim sgt...bio la...be urself...

^__________^
ong gedik gedekk.....
katak ni kim slm.
dia kata jangan over2 sgt makan buka pose nanti...

teruskan semangat ramadhan!ganbate!!!
muhasabah for me also

Saturday, August 7, 2010

ong gedek-gedek-gedek....

assalamualaikum.

geng.pa kabo anda semua.....smoga sihat sejahtera hendaknya...

nak bagi teka teki....

dalam banyak2 katak....katak hijau,pisang,puru,hitam,coklat,gemuk,kurus,kerdil dan lain2 lagi...
katak pew yg bleh angkat pokok durian yang sedang masak ranum????
jawab jgn x jawab...t ambe gtau jwapan nyer deh...

Tuesday, July 13, 2010

updating.....

ASSALAMUALAIKUM.

apa khabar sahabat2 semua...

SELAMAT MEMULAKAN SEM BARU YE...

Sunday, June 27, 2010

SIFAT-SIFAT MEMILIH SAHABAT

Sifat-sifat memilih sahabat. Alqamah berpesan kepada puteranya."Wahai
anakku, kiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat maka hendaklah
engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:


1. Jika engkau membuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, ia akan membalas baik persahabatanmu itu.

3. Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadannya, ia akan menerima dengan baik.

5. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik darimu, ia akan menutupnya.

6. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

7. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanya kesusahanmu.

8. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu.

9. Jika engkau berkata kepadanya, ia akan membenarkannya.

10. Jika engkau merancang sesuatu, nescaya ia akan membantumu.

11. Jika engkau berdua berselisihan faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

Kesimpulannya:
Jika kamu merasakan cukup perkara diatas pada seseorang kenalan kamu,
maka pilihlah ia. Kerana ia merupakan sahabat yang akan membantu menuju
jalan hakiki."
Insya ALLAH....

Wednesday, June 2, 2010

zionis VS ka'abah dlm PC??

Assalamualaikum

hari ni ana mendapat byk e-mail , tak kurangnya YM yang menjaja message di bawah:


Quote::
Salam nak tahu tak sbnrnya dlm MO(Microsoft office) ada lambang yahudi yang kita xsedar... cube checkC: > ProgramFiles > Microsoft Office > MEDIA > CAGCAT10 > J0285926.WMF tolong delete file ni..foto kemenangan lambang zionis..harap hebahkan...... tq

Tengok punya tengok.. memang ada. Ia tersorok dalam file Microsoft Office. Gambar sepertimana tertera di atas. Siap ada lambang Yahudi lagi. Rupa-rupanya Zionis selama ini dok menyorok dalam komputer kita.

------------------------------------------------------------------------------------------
respon Fathi kpd mereka yg menjaja kempen delete lambang Zion ni dlm PC:


saya ada berita lg gempak punya, nk tau?

nk tau x?

erm, tahukah anda semua bahawa Ka'abah (Baitullah al-Haram) ada dalam setiap Komputer kita?

tak percaya?? cuba check: C: ---> ProgramFiles ---> Microsoft Office ---> MEDIA ---> CAGCAT10 ---> J0301050.WMF

jumpa x ka'abah? erm, so adakah kita nk kata ka'abah umat islam selama ni dok menyorok dlm setiap PC kita dlm kita tak sedar? Sweat  Drop

sebagaimana lambang zionis ada dlm PC kita selama ni, selama itu jugalah Baitullah al-Haram ada dlm PC kita selama ni,

moralnya: jgn cuak sgt bila dgr je zionis, kita umat islam bukan lemah, jgn nampakkan kita lemah, umat islam bukan bodoh! maka tolong la jgn nampakkan umat islam bodoh..dan zionis pun xda kerja la nk menyorok dlm PC kita selama ni, huhu...file WMF tu biasala utk perisian pictures dlm Windows, semua agama dan fahaman ada sbb utk memudahkan pengguna guna PC, bukan setakat lambang zionis je ada, ka'abah umat islam pun ada! bahkan patung buddha pun ada, nk tgk patung Buddha dlm PC sila search:
C: ---> ProgramFiles ---> Microsoft Office ---> MEDIA ---> CAGCAT10 ---> J0300912.WMF

bayangkan umat islam dok kempen delete lambang zionis dlm PC tu, adakah pihak zionis lakukan kempen yg sama dok pi jaja supaya delete ka'abah dlm PC? Sweat Drop

kalau zionis tahu la kempen umat Islam delete lambang zionis dlm PC ni, zionis gelak terbahak-bahak pd umat islam, nampak bodoh nya umat Islam! lemahnya umat Islam!

sekali lagi diulang, kita umat islam bukan lemah, jgn nampakkan kita lemah, umat islam bukan bodoh! maka tolong la jgn nampakkan umat islam bodoh

wassalam

sumber : forum al-fikrah