Thursday, February 28, 2008

pengisian sat....TAZKIRAH.... ..buat semua SAHABAT....(termasuk dri yg kerdil ni skali...)


"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginyajalan keluar. Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akanmencukupkannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yangdikehendakiNya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagitiap-tiap sesuatu.


A) ADAB MENDENGAR AZAN


Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kitaketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampirajal tidak dapat berkata apa-apa.. lidahnya kelu, keras dan hanyamimik mukanya yang menahan kesakitan 'Sakaratul Maut'Diriwayatkan sebuah HADIS yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkandiri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika mautmenghampirinya. " Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agarmendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang.Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyakfadhilatnya.Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkandiri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri?Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukanlidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasaajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah"LAILAHAILLALLAH" yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah iniketika nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan SYURGAuntuk mereka.Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepadaAllah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.


"Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagimulia, lancarkanlah lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah. .."semasa Sakaratul Maut menghampiri kami!!! Amin Amin Ya rabbal ngalamin!"


B) WASIAT NABI MUHAMMAD SAW kpd SAIDINA ALI R.A. ;

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya

:1) Jujur dalam berkata - kata

.2) Menjauhi segala yang HARAM

3) Merendahkan diri.Wahai Ali


, bagi orang yang JUJUR itu ada 3 tanda2nya :

1) Merahsiakan Ibadahnya.

2) Merahsiakan Sedekahnya.

3) Merahsiakan Ujian yang menimpanya


.Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya :

1) Takut berlaku Dusta dan Keji.

2) Menjauhi Kejahatan.

3) Memohon yang Halal kerana takut jatuh dalam Keharaman.


Wahai Ali, bagi AHLI ABADAH itu ada 3 tandanya :

1) Mengawasi dirinya.

2) Menghisab dirinya.

3) Memperbanyakkan Ibadah kepada Allah swt.


Wang RM50 atau S$50 kelihatan begitu Besar bila dibawa ke Kotak DermaMasjid tetapi begitu Kecil bila kita bawa ke SUPERMARKET.


45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknyawaktu itu untuk pertandingan bola sepak.


Semua insan ingin memasuki SYURGA tetapi tidak ramai yang mahuberfikir atau berbicara tentang BAGAIMANA untukmemasukinya. ..??????? ?? ????????? ????????? ????????? ????


Kita boleh mengirimkan ribuan 'jokes' dan 'suratberantai' melalui e-mail tetapi bila mengirimkan yang berkaitandengan ibadah seringkali berfikir 2 atau 3 kali......


FIKIRKAN LAH,tepuk dada tanya selera.

No comments: