Friday, August 1, 2008

Israk mikraj

Israk dan Mikraj adalah salah satu peristiwa penting yang berlaku pada diri baginda Rasulullah s.a.w. Ia juga dianggap salah satu komponen daripada 'Sirah Nabawiyyah', yang bermaksud: Sirah Nabawiyyah adalah pelaksanaan Islam secara praktikal dan contoh tepat dalam menegakkan sebuah negara Islam - Syeikh Munir Muhammad al-Ghadban / Al-Manhaj al-Haraki Li as-Sirah an-Nabawiyyah, juzuk 1, Maktabah al-Wafa', Mansoorah, Mesir � 1986.

Ulama berselisih pendapat dalam menentukan ketetapan tarikh berlakunya peristiwa penting itu. Menurut Ibn Ishaq ia berlaku selepas 10 tahun baginda dilantik menjadi Rasul. Az-Zuhri pula berpendapat ia berlaku setahun sebelum baginda berhijrah ke Madinah iaitu pada bulan Rabiul Awal, sementara as-Saddi menegaskan ia berlaku pada bulan Rabiul Awal, 16 bulan sebelum baginda berhijrah. Ada pun al-Hafiz Abdul Ghani Ibn Surur al-Maqdasi berpendapat ia berlaku pada 27 Rejab sebelum penghijrahan baginda ke Madinah.

Sementara Syeikh Prof Dr Yusuf al-Qaradawi pula berpendapat, bahawa riwayat mengenai peristiwa Israk dan Mikraj terdapat banyak pembohongan dan riwayat palsu yang boleh menggugat kedudukan iman Muslim, kerana peristiwa tersebut tidak berlaku pada bulan Rejab berdasarkan penjelasan al-Hafiz Ibnu Hajar al-'Asqalani, di mana ia tidak berlaku pada malam 27 Rejab kerana ia tidak disokong dengan hadis-hadis Sohih atau pun kata-kata Sahabat yang Sohih.
Itulah juga pendapat Imam an-Nawawi daripada mazhab Imam as-Syafie dan Imam Abu Ishaq yang berpendapat bahawa Israk Mikraj berlaku pada malam 27 Rabiul Awal. Justeru tiada nas yang menyebut keistimewaan beramal pada hari tersebut, sama ada dengan ibadat puasa atau yang lain, kerana puasa pada hari yang tidak jelas bila berlaku peristiwa itu adalah sebahagian daripada perkara bidaah, kerana tiada nas yang jelas menyuruhnya, tetapi jika kebetulan ia jatuh pada hari Isnin atau Khamis, puasa yang dilakukan itu dibolehkan kerana Nabi sering melakukannya.1
Tetapi apa yang penting diambil iktibar daripada peritiwa itu, ialah pengajaran mengenai perjalanan baginda dari Masjid al-Haram ke Masjid al-Aqsa dan mikraj Rasul hingga ke langit ketujuh (Sidratul Muntaha).

Adapun berpuasa sunat pada bulan Rejab secara umumnya adalah sesuatu digalakkan berdasarkan satu hadis do'if yang disebut oleh Imam as-Suyuti daripada Ibnu Abbas, baginda bersabda maksudnya: "Sesiapa yang berpuasa sehari dalam bulan Rejab, dia bagaikan berpuasa satu bulan, sesiapa yang berpuasa tujuh hari, maka dia tidak akan dimasukkan ke dalam neraka (kerana ia telah ditutup buatnya), sesiapa yang berpuasa sepuluh hari, maka segala kejahatannya diganti dengan segala kebaikan." 3
Adakah Israk berlaku dengan roh dan jasad Nabi?

Musuh-musuh Islam terutamanya di kalangan Orientalis barat, telah meletakkan jarum-jarum mereka dalam penulisan buku-buku sejarah dan sirah baginda Rasulullah s.a.w. Ia bertujuan agar umat Islam yang membacanya akan terkeliru dengan fakta sebenar mengenai perjalanan Israk dan Mikraj.
Mereka berpendapat, bahawa peristiwa Israk dan Mikraj hanya berlaku dalam mimpi baginda, iaitu hanya dengan roh sahaja dan tidak dengan jasad sekali, itu hanya dakwaan Muhammad semata-mata.

Namun bagi para ulama pula, mereka sepakat menyatakan bahawa Israk dan Mikraj yang berlaku ke atas baginda Rasulullah s.a.w. dengan roh dan jasad sekali, tidak hanya dengan roh seperti yang didkawa oleh musuh-musuh Islam.
Ini kerana mereka berpendapat, bahawa ungkapan perkataan 'hamba-Nya' dalam ayat pertama mengenai Israk merangkumi roh dan jasad pada diri seorang insan khususnya Nabi Muhammad s.a.w., sedangkan ia berlaku hanya dengan roh sahaja adalah berdasarkan riwayat-riwayat palsu yang sengaja untuk melemahkan keperibadian Rasulullah.

Sedangkan terdapat riwayat menunjukkan bahawa baginda menerima pensyariatan ibadat solat lima waktu secara langsung daripada Allah SWT adalah dengan roh dan jasad, itulah satu-satu ibadat khusus yang diberikan Allah secara langsung kepada baginda berbeza dengan ibadat-ibadat lain.
Program masjid ke masjid menjadi ukuran hiburan baginda
Peristiwa Israk dan Mikraj berdasarkan penjelasan para ulama berlaku sebelum penghijrahan baginda ke bumi Madinah. Ia sebagai satu pendekatan Allah untuk menghiburkan Nabi-Nya yang kehilangan dua tonggak kekuatan dakwah baginda, iaitu bapa saudaranya Abu Talib dan isteri tercinta iaitu Sayidatina Khadijah.
Sebagai manusia, baginda juga merasa sedih dan pedih dengan kematian dua orang penting yang banyak berjasa dalam mengembangkan sayap-sayap Islam di Makkah, namun Allah SWT mahu baginda terus berhubung kepada-Nya dalam keadaan yang penuh dengan kesedihan dan kemurungan.

Maka Allah Yang Maha Bijaksana telah merancang satu program berbentuk keagamaan, iaitu program masjid ke masjid, iaitu daripada Masjid al-Haram di Makkah ke Masjid al-Aqsa di Palestin, inilah contoh terbaik satu bentuk hiburan bagi menghilangkan perasaan gundah gulana yang dialami baginda selepas kematian dua tokoh terpenting.
Ia berlaku dalam semalaman sahaja yang menandakan bahawa Allah mampu bertindak demikian, walaupun ramai di kalangan manusia tidak mempercayainya malah menafikannya, sehingga pada waktu itu datang Abu Bakar as-Siddiq tanpa mengambil masa panjang terus mengiyakan peristiwa berkenaan.
Hasil daripada program masjid ke masjid

Yang paling penting daripada peristiwa Israk dan Mikraj, ialah baginda menerima kewajipan solat lima waktu yang dijemput Allah secara langsung di langit yang ketujuh.
Walaupun pada peringkat awal, Allah mewajibkan 50 waktu solat yang dijangkakan bahawa umatnya tidak mampu untuk melakukannya atas nasihat Nabi Musa a.s, maka baginda terus melakukan tawar menawar dengan Allah agar dikurangkan kepada jumlah yang sedikit.

Baginda berjumpa dengan Allah dengan merayu kepada-Nya supaya ia dikurangkan, dengan perasaan malu baginda tetap berjumpa Allah sehingga ia dikurangkan kepada lima waktu, itulah pengorbanan dan ingatan baginda terhadap umatnya.
terdapat di kalangan umatnya tidak berterima-kasih kepada baginda kerana sanggup meninggalkan solat fardu berkenaan, walaupun kita hanya melakukan lima waktu, tetapi diganjari dengan lima puluh pahala, berbeza dengan umat terdahulu, lima puluh waktu solat hanya diganjari satu pahala setiap solat. Inilah kelebihan kita sebagai pengikut dan umat Nabi Muhammad, tetapi mengapa masih ramai yang mengabaikan tanggungjawab ini, sedangkan solat adalh perkara pertama yang ditanya oleh Allah pada hari Qiamat, tidak yang lain.

Baginda mengimamkan solat nabi-nabi sebelum dimikraj
Baginda Nabi Muhammad s.a.w. sebelum berangkat dengan 'Buraq' untuk menuju langit ketujuh, menjadi imam solat kepada nabi-nabi terlebih dahulu, antaranya Nabi Musa a.s., ia berdasarkan sebuah hadis, di mana baginda bersabda: "Jika Musa bin Imran diutus di kalangan kamu, maka tiada sebab dia menjadi salah seorang pengikutku."
Suasana solat berjemaah yang diimamkan oleh baginda nabi Muhammad s.a.w. itu menunjukkan bahawa para nabi semuanya akur terhadap kedudukan baginda sebagai Rasul terakhir yang menyempurnakan syariat agama Allah.

Mereka bersalaman antara satu sama lain sebagai tanda kesyukuran dan simbolik menyerahkan tugas kerasulan kepada Nabi Muhammad s.a.w., ia juga sebagai satu petanda betapa hubungan antara Masjid al-Haram dan Masjid al-Aqsa begitu intim dan akrab, apatah lagi majoriti para nabi di kalangan Bani Israil yang merupakan kiblat pertama umat Islam di muka bumi ini, selain menjadi syiar agama Islam terdahulu.
Ia juga menunjukkan bahawa kepimpinan baginda Rasulullah s.a.w sebagai Nabi terakhir diperakui oleh Allah, sebagaimana yang ditegaskan menerusi beberapa ayat al-Quran mengenainya.

Pengajaran penting daripada Israk dan Mikraj
Menurut Syeikh Prof Dr Yusuf al-Qaradawi, menerusi peristiwa berkenaan, kita boleh fokuskan kepada dua perkara penting, pertama berhubung dengan Masjid al-Aqsa dan hubungan dengan Masjid al-Haram, kedua mengenai kewajipan solat yang diserahkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Persoalannya di sini, mengapa Allah tidak memperjalankan baginda terus ke langit ketujuh, tetapi singgah dahulu di Masjid al-Aqsa?
Ini kerana Allah mahukan agar baginda bertemu dengan para Anbiya terlebih dahulu bagi menyatakan sokongan padu mereka terhadap kerasulan Nabi Muhammad, di samping mahu baginda singgah di sebuah tempat yang penuh dengan keberkatan daripada Allah SWT seperti yang disebut dalam ayat pertama surah al-Israk.
Kepimpinan baginda menjadi titik tolak penyatuan akidah dan syariat di kalangan para Anbiya, justeru baginda menjadi imam solat kepada mereka, iaitu kepimpinan bersifat global, bukan hanya untuk kaum atau bangsa tertentu, malah buat manusia sejagat yang terdiri daripada pelbagai etnik, suku kaum, bangsa yang menunjukkan kebesaran Allah dalam mencipta makhluk bernama manusia.

Hubungan Masjid al-Haram dan Masjid al-Aqsa tidak dapat disangkal oleh individu Muslim yang sayangkan agamanya. Ini kerana dari segi sejarah menunjukkan Masjid al-Aqsa adalah kiblat pertama umat Islam sebelum berpindah kepada Masjid al-Haram hingga ke hari ini.


Justeru adalah menjadi tanggungjawab semua pihak khususnya di kalangan umat Islam membebaskan Masjid al-Aqsa dari cengkaman rejim Yahudi-Israel, kerana ia ada kaitan dengan persoalan akidah mereka.
Pengajaran kedua terpenting menerusi peritiwa Israk dan Mikraj, ialah pelaksanaan ibadat solat lima waktu, ia merupakan mikraj (lif/tangga) seorang Muslim menghadap Tuhannya, kepentingan solat juga tidak dapat dipersoal oleh mana-mana individu Muslim, walau apapun jawatan dan kedudukannya dalam masyarakat.
Apabila solat seseorang itu beres dengan Tuhannya, maka akan bereslah urusan hidupnya yang lain, hubungan roh seorang muslim itu sangat penting dengan Tuhannya, justeru ia ada kaitan dengan kedua-dua masjid yang disebutkan di atas.
Apabila seseorang itu menunaikan solat dengan penuh khusuk dan tawaduk, dia seolah-olah sedang berkata-kata dengan Allah, ia terserlah ketika membaca al-Fatihah tujuh belas kali sehari semalam, untuk menyatakan munajat dan aduannya kepada Allah bagi memudahkan tugas dan peranannya untuk menyeru manusia ke jalan kebenaran.


begitulah kupasan ustaz Zainudin hashim mengenai peristiwa bersejarah israk mikraj... dibawah disertakan,beberapa soal jawab mengenai israk mikraj yg diambil dari laman web islamonline.net

Name of Questioner Ananas
Title Fasting the 27th of Rajab?
Question Dear Sheikh! Is there any specific reward or merit pertaining to 27 Rajab? What about fasting on that day? Is it true that Al-Israa’ and Al-Mi`raj (Night Journey and Ascension of the Prophet—peace and blessings be upon him) happened on that night?
Date 20/Aug/2006
Name of Counsellor Yusuf Al-Qaradawi

Topic Kinds of Fasting, Muslim Creed, Misconceptions, Fasting

Answer
In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.

Dear questioner! Thank you for this question, which reflects a true desire to gain more knowledge about Islam and its guidance.

It should be noted, first of all, that the exact date of Al-Israa’ and Al-Mi`raj is not known. There is no evidence to support the saying that it happened on 27th of Rajab. Even if 27th of Rajab is the day of Al-Israa’ and Al-Mi`raj, there is no way to say that we have to fast that day, since we cannot innovate fasting on our own without having evidence from the sources of Shari`ah supporting it. However, if a person customarily fasts on Mondays and Thursdays and 27th of Rajab falls on one of those two days, then there is nothing wrong in fasting on that day.
Elaborating on this issue, the eminent Muslim scholar Sheikh Yusuf Al-Qaradawi states:
Among the prohibited types of fasting is any kind of fasting people initiate on their own without any Shari`ah text or evidence. An example of this is the fasting on the 27th of Rajab thinking that it is the day that followed the night of Al-Israa’ and Al-Mi`raj.

Some people would fast on that day as a token of gratitude and thankfulness to Allah for the blessing of Al-Israa’ and Al-Mi`raj. It is really important for a Muslim to prove thankful in the remembrance of every event that brought blessings to the Muslim Ummah. These events are many indeed.
However, this thankfulness does not mean that a Muslim has to fast. Almighty Allah reminds Muslims of so many blessings He has given to them. Allah says: (O ye who believe! Remember Allah's favor unto you when there came against you hosts, and We sent against them a great wind and hosts ye could not see.) (Al-Ahzab 33: 9) However, Almighty Allah did not ask them to fast and they never did.
In his brilliant book Zad Al-Ma`ad, Imam Ibn Al-Qayyim wrote that Ibn Taymiyahsaid, “It is not recorded that any Muslim attributed any merit or privilege to the night of Al-Israa’ and Al-Mi`raj. None of the Companions ever did so. That is why we cannot tell when exactly Al-Israa’ and Al-Mi`raj happened.” Ibn Al-Qayyim wrote, "There is no clear evidence of the exact month when it happened, or the exact date of it. There are, in fact, so many reports in this regard and none of them is decisive. There is no specific ritual pertaining to it."
It is thus clear that there is no clear evidence that the night of Al-Israa’ and Al-Mi`raj is on the 27th of Rajab, despite of the common belief that it happened that day.

Question and Answer Details

Name of Questioner Abdullah
Title Is Celebrating Al-Israa’ & Al-Mi`raj Bid`ah?
Question Scholars of Islam, as-salamu `alaykum. My question is, there’s still a handful of Muslims around the world who regard celebrating the occasion of Al-Israa’ and Al-Mi`raj as an act of innovation (bid`ah). Of course, we didn’t hear the Prophet celebrate his own birthday or the blessed Journey (Al-Israa’ and Al-Mi`raj). What’s your comment on this?
Date 08/Aug/2007
Name of Mufti Sano Koutoub Moustapha

Topic Creedal Innovations

Answer
Wa `alaykum As-Salamu wa Rahmatullahi wa Barakatuh.
In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.
All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.
Dear brother in Islam, thanks a lot for your question which reflects your care to have a clear view of the teachings of Islam. Allah commands Muslims to refer to people of knowledge to get themselves well-acquainted with the teachings of Islam as well as all aspects of life.

No doubt that Al-Israa’ and Al-Mi`raj is a unique and very important occasion and we all need to be reminded about it whenever its date arrives. Not only that, but we also need to keep in touch with our important historical events in order to derive fruitful lessons from them while moving forward.

Celebrating historical events and occasions such as Al-Israa’ and Al-Mi`raj should not be considered as a totally forbidden innovation. It is true that such celebrations are innovations but not all innovations are considered prohibited.

In response to your question, Dr. Sano Koutoub Moustapha, professor of fiqh and its principles, International Islamic University, Malaysia, states:
Dear brother, thank you for your question.

I do believe that celebrating historical events and occasions such as the Mawlid (Prophet’s birthday) and Al-Israa’ should not be considered as a totally forbidden innovation. It is true that these celebrations are innovations but not all innovations are considered prohibited or forbidden.

Thus, there are so many innovations which took place after the death of the Prophet (peace and blessings be upon him) such as compilation of the Qur'an, and the second call for Prayer on Friday.

Furthermore, the Prophet (peace and blessings be upon him) is reported to have said: "Whoever innovates something good he will be rewarded for it and the rewards of whoever follows him in that innovation. The same thing goes to whoever innovates something bad, he will be sinful of it and the sin of whoever follows him in that matter."

Accordingly, one shouldn't take the general statement in other hadith which says all innovations are acts of straying but we should restrict that general statement to the specific statement in this hadith—meaning that innovations are considered prohibited when they are sinful, not when they are good.

In light of this aspect of understanding the divine texts from the Qur'an and the Sunnah, I shall conclude that the legal ruling of celebrating any auspicious Islamic occasion such as the Mawlid and Al-Israa' has been done in the context of its relevance to the maslahah or interest of Islam. In other words, if the celebration is found in a place and time leading to bringing a clear interest to Islam, it should be then considered as a good innovation. For instance, these occasions could be used as means to correct or send a message to the masses or to educate the younger generation and bring them more awareness about the importance of these occasions and the necessity of benefiting from them in the current life.

However, I shall stress that no sins should be committed in the name of the celebration of these occasions. The sins are forbidden before, after, and within these occasions. All in all, I am appealing to those scholars who prohibit all these celebrations without looking at them in the context of maslahah. They shouldn't take the prophetic statement about the innovation without relating it to other prophetic statements.*mesti jenuh nak bacekan.. tp ni sume ilmu yg perlu kite kutip,so.. rajin2 lah membace..(pesanan utk dri sndiri)

No comments: