Tuesday, February 24, 2009

kamu manja ke??


Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.

-Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.

-Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.

-Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.

-Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.

-Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami,

-Yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan.
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.

-Yang cepat mengalah,

-Yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara `penting' yang lain.

-Yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong

-Yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh mengkritik dan menilai harakah ini dan itu.

-Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa' hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.

-Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.

-Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.

-Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.

-Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.

-Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.

-Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.

-Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.

-Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.
Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, dakwah akan terus berjalan. Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.

Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa dakwah
Belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti.

  • Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Dakwah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda.
    Berbahagialah seadanya.

Saya menghitung diri.
Terlalu kerap menuturkan.
"saya busy..saya sibuk..saya penat..saya letih.."
Adakah ini petandanya saya terlalu manja?
Ya Allah, tabahkan hamba-Mu.
"amanah ini bukan hak milik, tp anugerah dr Nya"

Saturday, February 7, 2009

..::committee jejak kasih::..

assalamualaikum.....

setelah lbh kurg sejam mengadakan conference dgn shbt2 yg onl9... maka demi menjayakan JEJAK KASIH,ajk jejak kasih tlh dikuatkuasa

pengarah : syufaat@paat
timb pengarah : nur hayati@kakti
pemerhati : nabilah @ksau
ketua unit perhubungn : nor farzielayati@yati
ajk bwh unit perhubungan (min): muhaiminzi@minzee
ajk bwh unit perhubungan (mat): farah suwahida (achu)

conference kali ni i/Allah disertai oleh shbt kita yg brada jauh...mukarramah...kauthar...ksau..wana..kak liza....

objektif;
1)mengetahui berita terkini berkenaan shbt2
2)same2 kita selitkn sedikit perbincgn mengenai isu palestin...
3)eratkan kembali silatrrahim...
4)bnyk lg tp mls nak taip :P

harap beri kerjasama terutama kpd unit perhubungn(bagi yahoo id kat depa) bg memudahkan shbt2 dijemput utk conference

apa itu conference?ape shbt2 patut buat?kat mane nak jumpa?
jgn risau..ape yg patut shbt2 buat adalah-----pd ms yg telah ditetapkan..online yahoo mesgger... nnt ajk jejak kasih akan add anda ke conference...

kalau ade mslh berkenaan masa/ tarikh blh hubungi mana2 ajk......

maklumat lanjut mengenai jejak kasih sila lihat di post di bwh ni...

bailkah...roger & out...

--wakil ajk jejak kasih--
seharum ukhwah sekencang dakwah

..::Program JEJAK KASIH;;..


ASSALAMMUALAIKUM..

kehadapan sahabat yang dikasihi..lamer sungguh tidak mendengar khabar semua sahabat..mana yang telah menjenguk blog nie..silalah menjejak kan kakimu di ruang chat box..memeriahkan lagi blog yang telah lama tidak berpenghuni..jika rajin..berilah sedikit intipati,kata2 hikmah atau artikel islam di dalam blog ini..berbalik pada topik tadi..kami telah decided untuk menjemput anda semua conference bersama2 sahabat..semua x-MT insyaALLAH akan turut serta..

tarikh :15 februari 2009 (ahad)
tempat : di ruang conference (YM)
jam :2.00 pm--lepas zuhur (maktu msia)

jemputan ini untuk sahabat mayfam_muet..
sahabat yang lama tidak mendengar khabar anda di WAJIB menghadiri conference..mahfuzah,yaya, ieda,fadhila,kak hajar,kak mardiah,kak ti,sakinah syukor,kak mardiah,yati,k.sau,k.lang,k.cik,zuraidah,kak ibah,yam,yana,balqis, sh kinah, jannah saleema,muslihah dan lain2 (maaf jika tiada nama sahabat yang lain disebut) sesungguhnya kita dilahirkan untuk jadi pelupa..=D

to muslimin..anda juga dijemput hadir ke conference..khabir,razak,minzee, jamal,syufaat, ali, aman,hafiz,aje,azam,muhammad, yusuf,firdaus dan lain..tolong forward mesej ek..harap sangat2 dapat hadir..terutama MUSLIMIN..sesiapa sahabat yang xdapat datang sila bagi sebab dan tersebab dan penyebabnya di ruang chat box ini..manfaatklan ilmu yang sahabat dapat dan luahkan lah ilmu didada didalam blog ini..sesungguhnya kita dilahirkan sebagai khalifah ALLAH..martabatkan ilmu ALLAH..datang jangan xdatang..

Thursday, February 5, 2009

hancur-hancur,hancur kuffar!!!!


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini




Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Xmau boikot?! boikot Xbg effect? ape yg kite nk jwb kat akhirat nnt? apa usaha kite thdp naseb saudara seakidah kita di palestin! igtlh kisah nabi ibrahim. ketika nabi ibrahim dibakar. seekor burung berulang alik dr punca air dgn membawa air yg hny dpt dibawa dgn paruhny shj dan mencurahknny pd api yg besar itu. tetibe burung itu ditanya, "apsal kau susah2 nk bwk air yg sket tu utk padamkn api yg membakar nabi ibrahim tu? takkn padam punye lah api tu!" ttpi burung itu mnjwb "ak X mahu di akhirat nnt apb ditny apekah yg aku lakukn apb nabi ibrahim dibakar sedangkan ak tak berbuat apa2" jk burung yg X diazab pon berusaha sampai begitu skali, inikn pula kite apbl saudara seakidah kite diBOM di palestin! igtlah bkn hasil yg ALLAH mahu, tp usaha kite! boikot sesungguh mungkin ya sahabati




Dapatkan Mesej Bergambar di Sini