Sunday, June 27, 2010

SIFAT-SIFAT MEMILIH SAHABAT

Sifat-sifat memilih sahabat. Alqamah berpesan kepada puteranya."Wahai
anakku, kiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat maka hendaklah
engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:


1. Jika engkau membuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, ia akan membalas baik persahabatanmu itu.

3. Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadannya, ia akan menerima dengan baik.

5. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik darimu, ia akan menutupnya.

6. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

7. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanya kesusahanmu.

8. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu.

9. Jika engkau berkata kepadanya, ia akan membenarkannya.

10. Jika engkau merancang sesuatu, nescaya ia akan membantumu.

11. Jika engkau berdua berselisihan faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

Kesimpulannya:
Jika kamu merasakan cukup perkara diatas pada seseorang kenalan kamu,
maka pilihlah ia. Kerana ia merupakan sahabat yang akan membantu menuju
jalan hakiki."
Insya ALLAH....

Wednesday, June 2, 2010

zionis VS ka'abah dlm PC??

Assalamualaikum

hari ni ana mendapat byk e-mail , tak kurangnya YM yang menjaja message di bawah:


Quote::
Salam nak tahu tak sbnrnya dlm MO(Microsoft office) ada lambang yahudi yang kita xsedar... cube checkC: > ProgramFiles > Microsoft Office > MEDIA > CAGCAT10 > J0285926.WMF tolong delete file ni..foto kemenangan lambang zionis..harap hebahkan...... tq

Tengok punya tengok.. memang ada. Ia tersorok dalam file Microsoft Office. Gambar sepertimana tertera di atas. Siap ada lambang Yahudi lagi. Rupa-rupanya Zionis selama ini dok menyorok dalam komputer kita.

------------------------------------------------------------------------------------------
respon Fathi kpd mereka yg menjaja kempen delete lambang Zion ni dlm PC:


saya ada berita lg gempak punya, nk tau?

nk tau x?

erm, tahukah anda semua bahawa Ka'abah (Baitullah al-Haram) ada dalam setiap Komputer kita?

tak percaya?? cuba check: C: ---> ProgramFiles ---> Microsoft Office ---> MEDIA ---> CAGCAT10 ---> J0301050.WMF

jumpa x ka'abah? erm, so adakah kita nk kata ka'abah umat islam selama ni dok menyorok dlm setiap PC kita dlm kita tak sedar? Sweat  Drop

sebagaimana lambang zionis ada dlm PC kita selama ni, selama itu jugalah Baitullah al-Haram ada dlm PC kita selama ni,

moralnya: jgn cuak sgt bila dgr je zionis, kita umat islam bukan lemah, jgn nampakkan kita lemah, umat islam bukan bodoh! maka tolong la jgn nampakkan umat islam bodoh..dan zionis pun xda kerja la nk menyorok dlm PC kita selama ni, huhu...file WMF tu biasala utk perisian pictures dlm Windows, semua agama dan fahaman ada sbb utk memudahkan pengguna guna PC, bukan setakat lambang zionis je ada, ka'abah umat islam pun ada! bahkan patung buddha pun ada, nk tgk patung Buddha dlm PC sila search:
C: ---> ProgramFiles ---> Microsoft Office ---> MEDIA ---> CAGCAT10 ---> J0300912.WMF

bayangkan umat islam dok kempen delete lambang zionis dlm PC tu, adakah pihak zionis lakukan kempen yg sama dok pi jaja supaya delete ka'abah dlm PC? Sweat Drop

kalau zionis tahu la kempen umat Islam delete lambang zionis dlm PC ni, zionis gelak terbahak-bahak pd umat islam, nampak bodoh nya umat Islam! lemahnya umat Islam!

sekali lagi diulang, kita umat islam bukan lemah, jgn nampakkan kita lemah, umat islam bukan bodoh! maka tolong la jgn nampakkan umat islam bodoh

wassalam

sumber : forum al-fikrah