Thursday, December 2, 2010

ya buk!baik ibu!




slm.geng, pa kabau?




di kempatam cuti ini sempat la saye menjaga adik2 sepupu kerana bibik2 mak sedare saye sorang lari dan sorg lagi dberi cuti balik indon. kepenatan melayan karenah mereka dsamping menguruskan kerja2 rumah (masak,kemas dan sbgainye) membuatkan saye menghayati perasaan mereka ni. memerhatikan kembali bibik2 yang pernah hadir dalam hidup ni.bukan x betah buat kerja2 ni d rumah sendiri tapi kalau di rumah, xnak buat skrg xpelah sambung sat g, esok2 ke atau alahh xya buat la...(:P). hehe.korang pun biase kan...hihi.




BIBIK @ ORANG GAJI @ PAH BEDAH


kebanyakan kes-mereka ni mula kijo start dari awal pagi dan kalau mereka x tido x rehat la mereka...menguruskan anak2,kemas rumah,masak,gosok baju, hanto anak2 g skola dan sbgainyer.kesian tengok dorg ni.penat tau 24jam x 7 hari. bile cuti nye? sbgai majikan kita akan rase die mmg layak buat semua tu.yola.aku da brabis rm8000 untuk dapatkan ko n rm600 setiap bulan aku kene bagi kat ko...so, buat la kijo ko....dah tu mmg kijo ko. tapi dsebalik tu, mesti kite juge terdetik kan yg mereka ni bukan nye robot yang bleh terus bkerja tanpa henti. mereka perlukan rehat,kasih sayang,belaian seperti mane jugak kite.yola, kita juga nak majikan kita layan kite gitu...kalau x aku rela resign! tapi kene pkiq bnyk kali.skrg susah nak cari kerja.hehe. dgn sifat kemanusiaan kita cuba fahami mereka.




fahamila...


1.bg mereka rehat.


macam2 saranan yang kerajaan bg antranya bg bibik cuti 1x seminggu. majikan x percaya nak lepaskan bibik.nanti lari kang...cane?salah seorang mak sedara saya dah apply cara ni.lama gak dia bina kepercayaan n kesalingan antara dia n bibiknye. dan akibatnye, saye kene tlg jage spupu2 skrg.hehe.bibik pulang ke indon sih...mula2 dia bg cuti masa2 hari penting like raye untuk dia bkumpul bsama-sama fmly indon yang lain. x lari pun....




2.bibik bukan hamba abdi.


bukan semua kerja bleh terus lepas kat beliau like urusan anak2.papamama kene buat sesuatu jugak untuk mereka.nanti kang anak2 lbih sayang bibik da cemburu...dan kene melatih anak2 buat kerja jugak.ni x gosok baju bibik, masak bibik,kemas rumah bibik menjdikan anak2 kite x reti pape @ PEMALAS. cane dorg nak berdikari. dsmaping meringankan tugas bibik, dapat jugak didik anak2.




setakat nilah celoteh bibik ini buat mase ni...


akhir kata, sayangilah,hormati n fahamilah bibik @ orang gaji sbnarnye bukan nak spesifik untuk bibik2 d rumah tapi untuk semua mereka2 yang bkerja tanpa henti...huhu.sape ye?fikir2 kanlah...jangan la smpai teruk mereka2 ni didera seperti nirmala bonat dan terbaru sumiarti. mungkin shbt2 bakal memiliki bibik. saye x prefer sbob rase susah nak jage aurat dan macam2 perkara lagi.